Klima Sistemleri
Günümüzdeki Klima Sistemleri ve Özellikleri
Isıtma, soğutma, sirkülasyon ve temizleme gibi çeşitli amaçlar için kullanılan, havanın nem oranının belirli oranda tutulmasına yardımcı olan sistemlere klima sistemleri denir. Günümüzde ev ya da iş yerlerinde bu amaçlarla kullanılan farklı özellikte pek çok klima çeşidi bulunmaktadır. Havanın akışkan ve dağıtım türüne göre bu sistemler belirlenir. Günümüzde kullanılan klima çeşitleri olarak genel olarak kullanılan klimalar şunlardır;
Günümüzdeki Klima Sistemleri Çeşitleri
Bağımsız üniteli sistemler
Bu tür sistemler de kendi içlerinde pek çok çeşide ayrılır; Bunları şu şekilde sayabiliriz;
- Pencere tipi klimalar
- Split klimalar
- Çatı tipi paket klimalar
- Taşınabilir özellikte olan portatif klimalar olarak sınıflandırabiliriz.
Pencere Tipi Klimalar
Bu tür klimaların çalışma biçimi dış ortamla temas olacak şekildedir. Bu açıdan dış ortama en yakın olan duvar ya da pencereye monte edilirler. Geçmişteki ilk klima çeşitlerinden birisi olarak bilinir. Pencere tipi klimalar içinde Kondanser, Evaporatör, Motor, Kılcal Boru ve Kompresör gibi kısımlar bir arada bulunur. Monte işlemi pencere ya da duvara delik açma suretiyle gerçekleşir. Bu tür klimalar dış ortamla temas halinde devamlı bulunurlar. Bu açıdan sadece soğutma ve ısıtma amaçlı değil aynı zamanda dışarıdaki temiz havayı içeriye aktarma konusunda da destek sağlamaktadır. Hem ısıtma hem de soğutma da size yardımcı olmaktadır. Isıtma işlevinin gerçekleştirilebilmesi için ısı pompasına ihtiyaç duyulur. Bu sistemin diğer sistemlere göre ekonomik açıdan tasarruflu olduğu düşünülmektedir.
Split Klimalar
Bu tür klimalar kendi içlerinde pek çok çeşide ayrılır. Örneğin;
- Duvar tipi özelliğinde mono split klimalar
- Duvar tipi özelliğinde multi split klimalar
- Salon tipi olan split klimalar
- Yer tavan özelliğinde olan split klimalardır.
Split Klimalar, kompresör ve kondanser dış üniteler ve evaporatör iç ünitelerden oluşur. İzola bakırlar aracılığıyla iç ve dış ünite aralıklarındaki soğutucu akışkan dolaşımları sağlanır.
Duvar tipi özelliğinde mono split klimalar
İç ve dış ünitelerden oluşur. Düşük maliyetle çalışan klima sistemleri olarak bilinir. Montaj işlemi için profesyonel kişilerin olması şarttır. Bu tür klimalarda drenaj hortumu, izole, bandaj, bakır boru, elektrik kablosu gibi sistemlerin olması gerekir.
Dış ünitesiz klimalar
Bu tür klimalar baca bağlantısı aracılığıyla kurulur. Baca bağlantısından kondenzasyon havasının dış havaya bakan kısmındaki duvar ya da pencereden izolasyon sağlanmaktadır. Genellikle pencere kısımlardan uygulamalar gerçekleştirilir. Duvara delik açılarak duvar kısmından da bu tür klimaların kurulumu gerçekleştirilebilir.
Duvar tipi multi split klimalar
Büyük mekanlardaki iklimlendirme gereksinimin fazla olduğu yerlerde kullanılır. Örneğin hastaneler, ofisler, mağazalar, sinemalar gibi yerlerde sıklıkla tercih edilir.
Salon tipi split klimalar
İnsan yoğunluğunun sık yaşandığı mağaza gibi yerlerde tercih edilir. Kuvvetli ve hızlı şekilde çalışan fan sistemleri aracılığıyla homojen havanın eşit oranda geniş mekanlara yayılması sağlanır.
Yer Tavan Tipi Split Klimalar
Kaset tipi olan split klimalar
Ofis, restaurant gibi geniş mekanlar için kullanılır. Bu tür yerlerde asma tavanı olan kısımlar için kullanılır. Kasetli klima sistemleri ile dışardaki temiz havanın içeriye aktarılması sağlanır. Estetik açısından değerlendirildiğinde tavana gömülü olarak monte edildiği için göz zevkini de bozmamaktadır.
Gizli tavan tipi klimalar
Tavan, duvar ya da yere gömülü olarak monte edilebilen klima sistemleridir. Sıcak veya soğuk hava ortama homojen olarak yayılır. Aynı zamanda ortama temiz hava aktarımı da sağlanabilmektedir.
Yer ve tavan tipi klimalar
Tavan ve yere monte işlemi yapılabilir klimalardır. Mağaza ve ofis gibi büyük mekanlar için idealdir. Uzaktan kumandalı olarak çalışanları bulunur. Ortama eşit miktarda hava akımı sağlar.
Portatif klimalar
Bu tür klimaların en önemli özelliklerinden birisi sabit bir yere monte edilme özelliğine ihtiyaç duyulmamasıdır İstenilen yere taşınabilir ve istenilen ortamda kullanılabilirler. Tekerli yapısı ile istediğiniz odaya taşıyabilirsiniz. Mono blok, kondanseri ayrılabilen tip be portatif spilit gibi çeşitleri bulunur. Mono blok olan yani tek gövdeli olarak çalışanlarında ısınının içeriden dışarıya aktarılması içim sprila boru ağzının baca, duvar ya da pencereden dışarıya aktarımının olması sağlanır.
Kondenseri tipi olanlarda iç ve dış iki ayrı ünite bulunur. Bu üniteler kıvrımlı boru ile birbirine bağlanır.
Portatif olanlarda ise yine dış ve iç olmak üzere iki ünite vardır. Bu tip klima sistemleri gaz boruları çıkarılıp sökülebilir.
Tesisat hakkında kapsamlı bilgi için tesisat.org sitesini ziyaret edebilirsiniz.