Güneş Enerji Sistemleri
Güneş Enerji Sistemleri
Günümüzde ısınma teknolojileri içinde önemli bir yeri olan sistemlerden birisi güneş enerji sistemleridir. Bu enerji sistemi ekonomik olarak bütçeden kazanç sağlamak amacıyla yapılır. Çalışma sistemi olarak kaynağını doğal güneş ışınlarından alır. Solar enerji sistemi adı verilen sistemle güneş enerjisinin yakalanarak elektriğe çevrilmesi mantığı ile çalışır. Doğal enerji kaynaklarından birisi olan güneş dakikalar içinde çok sayıda enerji paketleri dünyaya gönderir. Yaklaşık bir saat gibi kısa sürede dünyanın 1 yıllık enerji ihtiyacı bu yolla doğal ve külfetsiz bir biçimde sağlanır.
Solar Panellerin Çalışma Sistemi
Solar paneller güneş enerjisinin cam paneller aracılığıyla elektriğe dönüştürülmesini sağlar. Sistem şu şekilde çalışır; Güneşten dünyaya yayılan enerji fotonları solar hücreler çarpar. Bu çarpma işlemi sonrasında elektronlar hareketlenir ve atomlar bu sayede ayrılır. İletkenleri güneş enerjisinin artı ve eksi yönlerine bağlanarak elektrik devresi oluşturulur. Bu şekilde elektronların bu elektrik devresinden akması sağlanır. Bu şekilde güneş enerjisinden doğal yollar elektrik üretilir. Fazla miktarda solar hücrelerinin birleşimi ile solar panel ve solar panel birleşimi ile de solar enerji sistemi oluşur.
Solar panaller solar hücrelerden meydana gelir. Solar hücreler yalı iletken silisyum malzemelerden meydana gelmektedir. Solar hücreler artı ve eksi yani negatif ve pozitif akımlardan üretilir.
Güneş Paneli Üretimi Nasıl Gerçekleşir?
Güneş paneli, hücre, tedlar folya, aliminyum çerçeve sızdırmazlık bandı, cam EVA gibi kısımlardan oluşur. Güneş paneli fabrikalarındaki üretim hatları aracılığıyla güneş hücresi test edici makineler ve panel gerçekleştikten sonra flaşör makine testi yapılır. Üretim Hatları genel olarak şunlardır;
- Cam yükleme hattı
- Cam yıkama hattı
- Folyo serme konveyörü diye bilinen kısım
- Tabber Stringer hattı
- Lehimleme hattı kısmı
- Lamisanyon
- Kenar düzeltme
- Çerçeve pres
- Simule ve kontrol hattı gibi kısımlar bulunmaktadır. Sırasıyla bu kısımlardan güneş paneli oluşur. Üretimin ilk kısmında güneş paneli hücre testine tabi tutulur. Bu testte kalite testi yapılır, panellerin yüzey kalitesi ölçülür. Bunun sonucunda panelde meydana gelen kırılma, çatlak gibi durumların kontrol altına alınması sağlanır. Bundan sonraki kısımlarda ise sırasıyla saymış olduğumuz hatlar yapılır.
Solar Enerji Sisteminin Çalışma Mekanizması
Solar enerji sisteminin çalışma mekanizması genel olarak şu şekilde gerçekleşir. Öncelikle güneşten gelen ışınlar solar modüllere yansır. Panellere yansıyan güneş ışıkları solar paneller aracılığıyla DC akıma çevrilir ve solar invertere aktarım sağlanır. Solar evirici sistem ise DC enerji sistemini evinizde kullanacağınız şekilde AC’ye dönüştürür. Bu şekilde doğal ve seri bir şekilde solar teknolojisi ile evinize iletken sağlanır.
Güneş Enerjisinin Avantajları
Güneş enerjisinin avantajları düşünüldüğü bu sistemin bize pek çok yönden avantaj sağladığını söyleyebiliriz. Örneğin;
- Güneş enerji sistemleri sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji kaynağı olarak süresiz şekilde güneş enerjisinden yararlanılır.
- Diğer enerji kaynaklarına uzak kesimde yaşayan kişiler için kullanılabilen ve yararlanılabilen önemli bir kaynaktır.
- Doğaldır ve aynı zamanda temiz bir kullanım imkanı sunar.
- Sessiz bir şekilde çalışma sistemi bulunur.
- Ekonomiktir. Bir kereye mahsus olmak üzere bedel ödemek dışında ekstra bir maliyet gerektirmez.
- Güneş enerji sistemleri bakım konusunda da diğer enerji kaynaklarına göre bakım ihtiyacı en az olan bir enerji sistemidir.
- Özellikle yıllık sıcaklık oranı yüksek yerlerde ekonomik açıdan büyük kolaylık sağlayan bir sistemdir.
- Güneş enerji sistemleri’nin kullanımı kolay ve pratiktir. Uzmanlar tarafından panellerin takma işlemi gerçekleştikten sonra güneş enerjisinden hemen yararlanmak mümkündür.
- Çevre dostu olarak doğal bir enerji kaynağı açısından önerilen enerji kaynaklarından birisidir.
Güneş Enerji Sistemleri Kullanımının Eksi Yönleri Nelerdir?
Sağlamış olduğu yararlar bakımından pek çok faysa sağlayan güneş enerjisinin yaraları kadar bazı eksileri de bulunmaktadır. Örneğin güneş enerjisinden aktif olarak yararlanabilmek için güneşli havaya gereksinim duyulur. Havanın kapalı olduğu bulutlu günlerde istenilen etkiyi sağlamayabilir. Güneş enerji sistemlerini kullanmak her ne kadar doğal bir kullanım olsa da güneş enerjisini elektrik ve ısıya dönüştürmek için kullanılan cihaz ve ürünlerden sera gazı ve toksik kimyasallar ortaya çıkar. Bu ürünler sağlık açısından riskli gaz ve toksitleri üretmesinin yanı sıra aynı zamanda ekonomik açıdan bakıldığında külfetli bir maliyette gerektirmektedir. Bu açıdan bu tür enerji kaynağını doğal yollardan sağlamak elbette güzeldir fakat bu işlemi sağlamak için kullanılan cihazların pahalı olması ve doğaya zarar vermesi de kaçınılmazdır. Tesisat sistemleri hakkında detaylı bilgi almak için tıklayabilirsiniz.
←Doğalgaz Tesisatı →Isıtma sistemleri