İklim Krizi Nedir? İklim Krizini Önlemek İçin Neler Yapılmalıdır? Dünyamızın geleceğinin tehdit altında olduğunu biliyoruz. Yıllardır sürekli olarak konuşulan en önemli konulardan biri olarak iklim krizi ön planda yer alıyor.
Her ne kadar dünya üzerinde yaşayan insanların çoğunluğu bu sorunu dikkate alsa da yeterli önlemlerin alınmadığı da bir gerçektir. Peki, gerçekten dünyamızı daha yaşanır hale getirmek ve çocuklarımız için daha güzel bir gelecek bırakmak adına iklim krizi için ne gibi önlemler alınmalıdır?
İklim Krizi Nedir?
İklim krizinin ne olduğu konusunu açıklamadan önce dilerseniz iklim kavramından bahsedelim. İklim, genel olarak insanların yaşadığı bölgenin coğrafi unsurlarını kapsamaktadır. Ancak doğanın kirletilmesinden dolayı iklim krizi yaşanmaktadır. İnsanların yaşamış oldukları dünya üzerinde bilinçsiz bir şekilde davranmaları iklim krizi sorununu da beraberinde getirmiştir.
Doğanın bilinçsiz bir şekilde kullanılması ve kirletilmesinden dolayı atmosfer zarar görmekte ve buna bağlı olarak da olumsuzluk yaşanmaktadır. Mevsimlerin değişmesi, yağışların azalması, doğal afetler ve kuraklık gibi pek çok olumsuzluğu iklim krizi ile bir arada değerlendirmek mümkündür.
Çölleşme ve dengesiz yağışlar günümüzde yaşanan en büyük iklim krizlerinden biridir. İnsanların tüketmesi gereken suyun giderek azalması, doğanın yavaş yavaş yok olması ve yağışların da oldukça dengesiz veya oldukça az yağması insanlığın sonunu oluşturacak pek çok olumsuzluğu beraberinde getirmektedir.
Sıcaklıkların artması buzulların erimesine neden olur. Buna bağlı olarak da pek çok bitki ve hayvan türü de yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır. Doğanın kirlenmesi ile birlikte doğadaki suların asit oranı da yükselmektedir. İnsanların düzensiz ve bilinçsiz bir şekilde fosil yakıt kullanmaları ve doğal kaynakları hızlı bir şekilde tüketmeleri iklim krizlerinin hızlı bir şekilde artmasına neden olmaktadır.
İklim Krizi Oluşmasına Neden Olan Faktörler Nelerdir?
Doğanın bilinçsiz bir şekilde tahrip edilmesi nedeni ile dünyanın iklim dengesi de bozulmaktadır. İklim krizinin meydana gelmesini tetikleyen pek çok faktör bulunmaktadır. Tüm bu faktörler birleştiği zaman doğanın ve hayvanların dünyasını olumsuz bir şekilde etkilemektedir. İklim krizi sadece belirli bölgeleri etkileyen ve etkisi altına alan bir sorun olarak değerlendirilmemelidir. Tüm dünyanın ve insanlığın etkilendiği iklim krizi yine dünya genelinde meydana gelen olumsuzlukların sonucunda hızlı bir şekilde ilerlemektedir.
İklim Krizi Oluşmasına Neden Olan Faktörler
Hızlı Nüfus Artışı
Dünyanın en büyük sorunları içerisinde gösterilen hızlı nüfus artışı sorunu iklim krizini tetikleyen en büyük nedenler arasında gösterilmektedir. 2021 yılı dünya nüfus üzerinde yapılan araştırmalara göre dünya nüfusunun 7.5 milyarın üzerine çıktığı tespit edilmiştir. Dünyanın üzerinde kaynakların giderek azalmasının yanı sıra insanların giderek hızlı bir şekilde nüfus artışına neden olması da enerjinin daha fazla kullanılmasına neden olmaktadır. Sadece enerji tüketimi için değil barınmak, yemek ve tüketim sonucunda da çevre kirliliğinin oluşması da yine hızlı nüfus artışı ile birlikte iklim krizini tetiklemektedir.
Çevre Kirliliği
İnsanların dünya üzerindeki kaynakları bilinçsiz bir şekilde tüketmesinden dolayı çevre kirliliği meydana gelmektedir. Çevre kirliliğinin önüne geçilmesi için her ne kadar insanlar bilinçlendirilmeye çalışılsa da bu iklim krizinin önüne geçmek için yeterli olmamaktadır. İnsanlar sürekli olarak suyu, havayı ve toprağı bilinçsiz bir şekilde kullanarak ve kirleterek iklim krizi oluşmasına neden olmaktadır. Çevre kirliliği iklim krizinin de en temel sebepleri arasında gösterilmektedir.
Sera Etkisi
Dünyanın iklim krizi yaşamasının en önemli nedenlerinden biri de küresel ısınmanın oldukça hızlı bir şekilde meydana gelmesidir. Dünyadaki ısı arttıkça atmosferdeki biriken gazlar da sera etkisi yapmaktadır. Bu da iklim krizi oluşmasına neden olmaktadır. Buzulların erimesi ve dünyanın pek çok yerinde düzensiz mevsimler de sera etkisinin en önemli sonuçları arasında yer almaktadır.
Enerji Tüketimi
İklim krizi ile ilgili dünyanın her yerinde düzenlenen toplantılarda her zaman en çok üzerinde durulan konular arasında enerji tüketimi yer almaktadır. İnsanlığın sürekli olarak başta kömür madeni olmak üzere sıklıkla fosil yakıtları tüketmesi iklim krizi oluşmasını da hızlandırmıştır. Bununla birlikte fosil yakıtların tüketilmesi aynı zamanda ormansızlaşmayı da beraberinde getirmiştir.
İklim Krizini Önlemek İçin Neler Yapılmalıdır?
İklim krizini önlemek ve iklim değişiklilerin yavaşlamasını sağlamak için hem bireysel hem de teknolojik açıdan pek çok önemleler alınabilmektedir.
İklim Krizini Önlemek İçin Bireysel Önlemler
İklim değişikliğinin önüne geçmek için bireysel olarak ülkelerin ve insanların alacağı önlemler ile iklim değişikliklerinin önüne geçilebilmektedir. Bunun için her zaman öncelik insanların çevreye karşı oldukça duyarlı olmasını sağlamak olmalıdır. Bununla birlikte iklim krizini önlemek için toplumların ve insanların bireysel olarak alabileceği bazı önlemler ise şu şekildedir;
Geri Dönüşüm
- Tüm dünya genelinde son yıllarda büyük bir öneme sahip olan geri dönüşüm hayatımızın her alanında kullanmış olduğumuz ürünler ve eşyalar ile ilgilidir.
- Özellikle plastik atık konusunda çevrenin korunması adına geri dönüşüm sistemlerinin büyük bir öneme sahip olduğunu belirtmek gerekmektedir.
- Plastik su şişesi yerine cam veya su matarası kullanımına dikkat edilebilir.
- Bununla birlikte plastik çanta veya poşet yerine de kumaş veya bez çantaları ya da kese kağıtlarını alışveriş için tercih edebilirsiniz.
- Genellikle doğanın kirlenmesine neden olan en büyük sorunlar içerisinde ambalajlı ürünler yer almaktadır. Ancak ambalajlı ürün kullanıyor iseniz bunları çöpe atarken çöpleriniz ile bir arada değil ayrıştırarak sadece geri dönüşüm kutularına atmanız gerekmektedir.
- Alışveriş yaparken hangi ürünü veya hangi eşyayı alırsanız alın üzerinde geri dönüşüm amblemi olduğuna dikkat etmelisiniz. Bu sayede eşyalarınızı veya ürünlerinizi attıktan sonra da doğanın korunmasına bir katkıda bulunmuş olabilirsiniz.
Enerji Tasarrufu
- Kullanılan elektrik enerjisinden tasarruf yapmak sadece bütçeniz için değil çevreye karşı büyük bir avantaj sağlamaktadır. Evinizde kullanmadığınız elektrikli aletlerin fişini çekmeye özen göstermelisiniz. Özellikle sürekli olarak takılı olan ve kullanmadığınız şarj aletlerini prizden çıkartmaya dikkat etmelisiniz.
- Elektrik tasarrufu yapmak için yaşam alanlarınızda kullandığınız ampulleri de yine çevre dostu ve elektrik tasarruflu modellerden yana seçebilirsiniz.
- Yaşam alanlarınız için alacağınız her eşyanın elektrik tasarrufu yaptığına dikkat ederek alışveriş yapmalısınız. Özellikle elektronik cihazları alırken güç tasarruflu ve çevre dostu marka ve modellerden yana tercihinizi kullanabilirsiniz. Bu sayede hem çevrenin korunmasına yardımda bulunmuş olacak hem de ekonomik olarak kendi bütçenizi koruyacaksınız.
- Daha az yakıt tüketimi yapabilmek için yaşam alanlarınızın ısı yalıtımı olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Özellikle ısı yalıtımları kullanılan fosil yakıtların daha az kullanılmasını sağladığı için çevreyi korumada da en büyük etkenlerden biridir.
- Araba ya da toplu taşıma araçları yerine mümkün olduğunca yürümeyi veya bisiklete binmeyi tercih edebilirsiniz. Bu sayede hem daha az yakıt tüketimini destekleyecek hem de sağlığınız için spor yapmış olacaksınız.
Beslenme
- Atmosferde oluşan sera gazı emisyonlarını azaltmak için sadece tüketilen enerjilere değil beslenme alışkanlıklarınıza oldukça dikkat etmeniz gerekmektedir.
- Kırmızı et ve süt ürünlerini daha az tüketmeniz iklim krizi için alabileceğiniz bireysel bir önlem olacaktır. Özellikle dana ve kuzu etinin sera gazını tetikleyen bir metan ürettiği tespit edilmiştir. Bunun için de çevreye karşı oldukça zararlı olduğu belirtilmektedir.
- Beslenme için tercih edeceğiniz tüm ürünleri organik ve yerli üretim besinler arasından seçmeye özen göstermelisiniz. Bu sayede hem çevreye karşı ithalatın vermiş olduğu zararın önüne geçebilir hem de organik ve sağlıklı besinler tüketebilirsiniz.
Karbon Salımını Azaltmak İçin Alınacak Önlemler
- İnsanların kullanmış olduğu pek çok ürün ve tüketmiş oldukları enerjilerden dolayı karbon salımı iklim krizinin yaşanmasına neden olmakta ve bu süreci hızlandırmaktadır.
- Fosil yakıt tüketiminin azaltılması gerekmektedir. Bunun için de elektrik ile çalışan otomobilleri kullanmaya gayret etmelisiniz.
- Yaşam alanlarınız için kullanacağınız ürünlerin enerji tasarrufu yapıp yapmadığına dikkat ederek ürün seçmelisiniz. Özellikle buzdolabı gibi sürekli çalıştıracağınız beyaz eşyalarınızda A+++ özelliğine sahip olan marka ve modelleri tercih etmeye özen göstermelisiniz.
- Evleriniz için doğalgaz veya kömür gibi ısınma için kullandığınız yakıtlardan maksimum enerji alabilmek için evinizin ısı yalıtımına da dikkat etmelisiniz. Bu sayede hem daha düşük ücretler ödeyebilir hem de daha az yakıt tüketimi ile çevrenin korunmasına da katkıda bulunabilirsiniz.
- -Ormanların tahrip olması ve dünya üzerindeki ağaçların azalması doğanın dengesini de olumsuz olarak etkilemektedir. Bulunduğunuz çevrenin ağaçlandırılması için sizler de bireysel olarak destek olabilirsiniz. Mutlaka bir tane de olsa ağaç dikmeye özen göstermelisiniz.
- Gıda atıkları da karbon salımı ile ilgili en büyük tehditlerden biri olarak ön plana çıkmaktadır. Bunun için sadece ihtiyacınız olduğu kadar gıda almaya ve tüketmeye özen göstermelisiniz.
- Tarımda da tasarruf yapmak özellikle su kaynaklarının korunması konusu ile ilgili oldukça önemlidir. Bunun için damlama tekniği gibi yöntemleri tercih ederek hem daha tasarruflu bir su kaynağı kullanımı yapabilir hem de daha verimli organik ürünler yetiştirebilirsiniz.
- Teknolojik aletleri, mobilyaları ve tekstil ürünlerini ihtiyacınız kadar alarak kullanmalısınız. Atmak istediğiniz ürünleri direkt olarak çöpe değil geri dönüşüm kutuları içerisine uygun özelliğe sahip olan çöplerin içerisine atmalısınız.
- Yaşam alanlarınız için eğer mümkün ise yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmaya özen göstermelisiniz. Rüzgar enerjisi ve güneş enerjisi kullanımı dünyanın pek çok yerinde yaygın olarak tercih edilmektedir. Evler için balkon ve çatıya yerleştirerek kullanacağınız güneş enerjisi panelleri ile enerjinizin çoğunu buradan karşılayabilirsiniz.
İklim Krizi Önüne Nasıl Geçilir?
İklim krizinin ve iklim değişikliklerinin önüne geçmek için yapılması gereken pek çok madde sıralanabilir. Ancak günlük yaşantınız içerisinde pek çok küçük önlemler alarak sizler de dünyada meydana gelen iklim krizinin önlenmesi için bir destekte bulunabilirsiniz.
Arabaların yakıt tüketimi atmosferin olumsuz etkilenmesi için en büyük paya sahip sebeplerden biridir. Bunun için arabalardaki benzin tüketim performansının iki katına çıkartılması bu sorunun önüne geçilmesinde büyük bir etki edecektir.
Ofisler, fabrikalar, evler ve diğer tüm yaşam alanları için ısı yalıtımına sahip olan konutların yapılması gerekmektedir. Isı yalıtımı ile tüm binalarda %25‘lere varan ısı tasarrufu yapılabilmektedir.
Ormanların azalmasına karşın sıklıkla ağaç dikimi konusunda insanların bilinçlendirilmesi sağlanmalıdır. Özellikle dünyadaki su ve yağmur dengesini büyük ölçüde etkileyen tropik ormanların artmasını sağlamak gerekmektedir. Ağaç miktarlarının iki katına çıkartılması iklim krizi sorununun da önüne geçebilecektir.
Her ne kadar çiftçiler için bilinmeyen bir sorun olsa da tarlaları sürmek atmosfer için pek sağlıklı değildir. Tarlaları sürmek toprağın altındaki gazların havaya karışmasına neden olmaktadır. Bunun yerine toprağa delik açarak tohum ekilmesi çevreye karşı da zarar vermediği için en sağlıklı çiftçilik yöntemlerinden biridir.
Termik santral kullanımının yerine güneş ve rüzgar enerjisi gibi doğal enerji kaynaklarına sahip olan santrallerin kurulmasını desteklemelisiniz. Bu sayede sıcak su, alanların ısıtılması ve elektrik gibi yaşamınızın temel ihtiyaçlarını doğal kaynaklardan da elde edebilirsiniz. Bu hem daha ucuz bir tüketim sunacak hem de doğayı koruyacaktır.
İklim Krizine Dur Demek İçin Yenilenebilir Enerjiler
Sera gazının oluşması aynı zamanda küresel ısınma tehdidini de beraberinde getirmektedir. Dünya giderek ısındığı için buzullar erimektedir. Su kaynaklarının giderek tükenmesi sadece insanlar için değil doğadaki canlı olan her varlık için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Bunların önüne geçmek ve iklim krizine dur demek için en etkili yöntemlerden biri de yenilenebilir enerji sistemlerini tercih etmektir.
Yenilenebilir enerji sistemleri iklim krizi için alınabilecek en önemli tedbirlerden biridir. Bu sistemlerin dünya üzerinde artması atmosferin daha az zarar görmesini sağlarken doğadan enerji elde edildiği için de daha düşük ücretler ile bedava hammadde kullanımını desteklemektedir.
Yenilenebilir Enerji Sistemleri
Güneş Panelleri
Dünyanın pek çok yerinde enerji elde etmek için kullanılan güneş panelleri çevreye karşı en duyarlı sistemlerden biridir. Bu paneller güneş ışığının direkt olarak enerjiye çevrilmesini sağlamaktadır. Hemen her alanda ve her sektörde kullanım için uygun olduğundan sıklıkla tercih edilmektedir. Üstelik her yerde enerji tüketimine de elverişlidir. Hava kirliliği ve ses kirliliği de yapmadığı için konforlu bir kullanım sunar. Güneş panellerinin kullanım ömrü de oldukça uzundur. Yaklaşık olarak bir güneş paneli 20 yıl kadar sorunsuz bir şekilde çalışarak enerji üretebilmektedir.
Rüzgar Türbinleri
Rüzgar enerjisi de dünyanın pek çok yerinde tercih edilen doğal bir enerji sistemidir. Çevre dostu bir enerji üretme sistemi olan rüzgar türbinleri aynı zamanda oldukça uzun süre herhangi bir sorun oluşturmadan aralıksız enerji üretebilmektedir. Sera gazı üretim oranı sıfır olması ile birlikte 15 ile 20 yıl kadar dayanıklı yapıları vardır.
Hidroelektrik Santraller
Dünya üzerinde en yaygın elektrik üretim sistemi olarak hidroelektrik santraller tercih edilmektedir. Küçük ölçekli hidroelektrik santralleri suyun pervaneler ile dönmesiyle elde edilmektedir. Ancak küçük ölçekli hidroelektrik santrallerinin kullanılabilmesi için barajlardaki doluluk oranlarının da istenilen seviyede olması gerekmektedir.
Ancak günümüzde dünya üzerinde beklenenden daha az yağmur yağdığı ve barajlarda kuraklık görüldüğü için pek çok küçük ölçekli hidroelektrik santralinin de iklim krizi yüzünden kapandığı görülmektedir.
Biyokütle Enerjisi Sitemleri
Doğaya atılan her türlü yapıdaki organik atıkların dönüştürülmesi ile çalışan biyokütle enerjisi sitemleri fosilleşmemiş canlı atıklar ile çalışmaktadır.
Jeotermal Enerji Sistemleri
Yer kabuğu üzerinde bulunan her türlü jeotermal enerji kaynakları kullanılarak geliştirilen sistemlerdir. Bu sistemler ya enerjiyi doğrudan kullanılır ya da dolaylı olarak işleyerek enerji olarak kullanılmasını sağlamaktadır.
Dalga Enerjisi
Denizlerin, okyanusların oluşturduğu dalgaların enerji olarak kullanılmasını sağlayan enerji çeşididir. Dalga hareketlerinden dolayı medyana çıkan basıncın enerjiye dönüşmesini sağlar.
Gelgit Enerji Sistemleri
Denizlerde meydana gelen gelgit doğa olayının avantaja dönüştürülmesi için geliştirilen bir enerji sistemidir. Gelgit olayı için özel olarak geliştirilmiş bir sisteme ve mekanizmaya sahiptir. Gelgit enerji sistemleri iki taraflı da hareket edebilen türbinlerden oluşmaktadır.
Bu türbinler içerisine depolanan dalgaların oluşturduğu basınçtan enerji elde edilmektedir. Sisteme dahil olan jeneratörler yardımı ile gelgit enerji sistemlerinde de elektrik elde edilebilmektedir.
Güneş Enerji Sistemleri | Techno Mühendislik (technomuhendislik.com)
Hidrojen Enerjisi Sistemleri
Hidrojen gazı doğada en fazla bulunan doğal gazlardan biridir. Doğada serbest olarak bulunan hidrojen gazı çeşitli sistemler ile işlenerek enerjiye dönüştürülebilmektedir.
İletişim
Adres: Alemdar Mah. 1. Bahçeli Sok. No:45 Osmangazi / BURSA – TÜRKİYE
E-mail : info@technomuhendislik.com
Telefon: +90 224 233 83 89
Gsm : +90 507 128 04 44
7/24 Whatsapp hattı için hemen tıklayınız.